Вижте всички статии

За или против носенето на бижута на плажа

За или против носенето на бижута на плажа

Има едно старо правило, което твърди “никога не носи бижута на плажа”. Но за тези от нас, за които носенето на бижута е толкова характерно, както пясъка за плажа, това си е истински проблем. Плажна сватба, коктейли на брега, как да минеш без никакъв аксесоар към банския… За щастие, за нас, заклетите фенове на бижутата, има добри новини. Вижте какво казват дизайнерите на бижута за носенето им на плажа.

Нека бъдем максимално ясни - да носим или да не носим бижута на плажа?


Първо, бъдете много внимателни какви бижута слагате за плажа. Веднъж след като влезете в по-студената вода, кожата ви се свива. Затова не носете годежния си пръстен, когато отивате да плувате. Много скъпи пръстени са изгубени в морето. Всички пръстени трябва да останат в чантата на брега, преди да влезете в морето, освен, ако наистина не са много стегнати и вие никога не се разделяте с тях.

 

А какво ще кажете за пясъка? Може ли той да повреди бижутата?


Пясъкът е силициев двуокис - от него се прави стъклото. Той е изключително абразивен и ще смъкне покритието на бижута със златно покрите, покритие от родий или гранат. Ст друга страна златните и сребърни бижута не би трябвало да имат проблем. При скъпоценните камъни зависи от твърдостта на материала. Ако е по-твърд камък като диамант, сапфир или рубин, пясъкът няма да го нарани. Но, ако е по-мек като кварц, аметист или цитрин, има голяма вероятност да се надраска.

 

Как влияе климатът на бижутата?

 

Соленият въздух ще способства за появата на ръжда на всеки метал, освен на желязото. Особено ще повреди розовото злато заради съдържанието на мед. Морската сол има силно корозивно действие върху медта и ще повреди бижуто от розово злато много по-бързо от златното, което съдържа сребро и месинг. Дървото и други меки и абсорбиращи материали като корал и тюркоаз ще абсорбират солта от водата и въздуха, и е възможно да загният. Все едно да паркираш кола близо до брега. Ще ръждяса.

Как препоръчвате да се съхраняват бижутата, за да не се повредят от солената среда?

 

Хората правят грешката да държат бижутата си в пластмасови кутии или несесери с цип, което не е добре, защото няма кислород и металът ще се окисли. Най-добре е да го държите в хладно, сухо място, което има добра вентилация.

 

Потта, кремовете и слънцезащитните продукти влияят ли на бижутата?

 

Всички те могат да предизивкат химически реакции. Интересна тема е как среброто реагира на серния диоксид на една средиземноморска диета. Ако хапвате повечко чесън, фета сирене и маслини - всички, което произвежда сяра - когато го отделите чрез кожата си, този диоксид ще има директна реакция със среброто. Не се изненадвайте, ако докато седите на плажа, сребърните ви бижута почернеят. Това се отнася за всичко, което съдържа сребро и гранат. Слънцезащитните лосини няма да повредят никой метал, тъй като няма нищо корозивно в тях - иначе не бихме ги слагали върху кожата си! Но пък биха могли да повредят всеки вид шнур или конец, затова трябва да бъдете много внимателни с този вид аксесоари.

Кои материали са най-подходящи за плажа?

 

Устойчиви материали като платина или злато са ок, стига да ги сваляте преди да влезете в морето. Същото важи и за диамантите и други скъпоценни камъни, защото те да по-твърди. Нищо не може да повреди диамантен пръстен на плажа.

 

Ето това е! Няма нужда да ходите на плажа без абсолютно никакви бижута. Само бъдете сигурни, че сте оставили тюркоаза вкъщи - и внимавайте с маслините. 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари